Home

PARENTHOOD RESEARCH

‘Parenthood Research’ is een onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent, opgestart in september 2011.

Onze onderzoekers werken nauw samen met onderzoekers en professionals uit andere onderzoeksdomeinen, zoals psychologen, sociologen, antropologen, juristen en artsen.

Op dit ogenblik werken we aan het A-Page project, een Zwitsers-Belgisch interdisciplinair onderzoeksproject naar ‘Family building at Advanced Parental AGE’. Met dit project willen we het inzicht vergroten in de ervaringen, het moreel redeneren en de beslissingsprocessen van ‘oudere’ ouders (zij die t.t.v. de geboorte van hun kind(eren) 40+ waren), en kinderen van dergelijke ouders. We onderzoeken daarbij de morele, wettelijke en sociale betekenis van leeftijd als een factor in deze families en in reproductie in het algemeen.

 

Daarnaast loopt een onderzoeksproject over een recent fenomeen waarbij mensen die een gezin willen stichten (online) speeddaten met andere wensouders om zo samen een kind te verwekken al dan niet via een medische interventie (vruchtbaarheidsbehandeling). Het project gaat na hoe de wensouders met elkaar overleggen, welke verwachtingen ze hebben en welke afspraken er gemaakt worden (kiezen ze voor co-ouderschap of een vorm van gametendonatie). Het project verloopt in samenwerking met Professor Henny Bos (Universiteit van Amsterdam) en de stichting ‘Meer dan Gewenst’.

background